Monday, July 5, 2010

YOU ARE FIRED!!!

Kalah = pecat
Konflik = pecat
Masalah dalaman = pecat


Itulah yang sering diperkatakan dan diperdebatkan sekarang ini. Dalam negara, isu pemecatan jurulatih kebangsaan, Azrai Khor. Dalam dunia, isu khabar jurulatih Piala Dunia. Selepas nama besar seperti Argentina dan Brazil tidak dapat meneruskan aksi piala dunia, desas-desus jurulatih mereka akan dipecat.




Salah siapa sebenarnya? Jurulatih? Pemain? Peminat? atau pun WARTAWAN? (hahahaha...)

Dalam sesebuah pasukan, yang sudah ada jurulatih yang berkaliber, strategi yang mantap, percaturan yang teliti, kajian yang rapi, persediaan yang awal, TAPI masih kalah... Nak salahkan pemain ke? Ish, mana boleh pemain semua dah STAR... (boleh ke macam tu?)

Ada juga sesebuah pasukan, mempunyai jurulatih yang tak berapa dikenali, jurulatih tempatan, pemain tak STAR pun, boleh jer pergi jauh... Macam mana pulak?


Dalam negara, tak abis-abis isu tukar jurulatih. Pada pendapat peribadi saya, kalau dok asyik tukar coach, macam mana nak ada keserasian antara pemain dan coach? Bukan semua pemain dan coach dapat adapt antara satu sama lain dengan hanya beberapa perlawanan saja. Pemain kalau selalu sangat disuntik dengan strategi dan idea yang berbeza dalam jangka masa yang pendek pun boleh jadi pening dan tension.


Ada pulak pemain yang hanya jaguh kampung, keluar sikit dari tempurung, dada dah up, lutut dah ketaq, tak pikir menang, tapi pikir wang. Tak macam dulu, main sebab maruah bangsa dan negara. Kalau nak dibandingkan dengan teknologi, dulu lagilah ketinggalan, boleh jer melangkah jauh. Sekarang teknologi dah macam cendawan tumbuh selepas hujan. Hari ini ada baru, esok ada lagi yang lebih baru. Dok duduk kat takok tu jer.

Renung-renungkanlah...
.

1 comment:

tagskie said...

hi.. just dropping by here... have a nice day! http://kantahanan.blogspot.com/