Tuesday, October 27, 2009

FINAL DOLU-DOLU...

Sekarang musim peperiksaan @ final exam dah bermula di UiTM. Melihat rakan serumah yang semuanya masih menuntut di UiTM sedang sibuk, tekun dan rajin mengulangkaji @ study untuk menghadapi paper-paper yang bakal diambil, terngat saya ketika masih belajar dulu. Yang paling tidak boleh dilupakan adalah ketika saya mengambil diploma di UiTM Arau. Setiap kali tiba final exam, saya dan rakan sebilik tak keluar bilik, study, kecuali pada waktu petang. Tu pun pukul 5.30 pm untuk pergi beriadah. Itu wajib. Malam pula, siap-siap beli stok instant coffee sekali bancuh 2 - 3 paket. Nak tahan mengantuk punya pasal. Kalau lapar, dah standby stok mee segera. Semua perisa ada. Bilik penuh bersepah dengan past year question dan nota-nota rujukan dan hafalan. Dah macam kapal pecah. Yang peliknya keadaan tu jadi bila lagi sehari dua sebelum paper. Biasala last minit. Nak study awal-awal, jenis otak tak ingat. Hahaha...

Bila dah abis paper jer, semua pakat merdeka. Lepas la beban untuk satu semester. Untuk semester depan belum pikir lagi. Bila result dah keluar, dalam hati dok terpikir. "Aku boleh buat lebih baik lagi kalau aku study awal-awal. Sem depan aku akan berusaha bersungguh-sungguh". Ayat tu keluar bila dapat result jer. Bila masuk sem baru, sama ja masam sem lepas, study last minit. Tapi bukan sebarang study. Alhamdulillah, semua subjek yang diambil saya lulus dan tak pernah repeat sampai la saya abis degree. Cuma tak cukup cemerlang untuk jadi yang tercermerlang. Kepada adik-adik, rakan-rakan, sahabat-sahabat, kenalan-kenalan dan semua yang bakal menghadapi final exam, semoga berjaya dengan cemerlang. Ingat ayah ibu di kampung @ bandar. Mereka menaruh harapan yang tinggi kepada kita untuk menjadi insan yang cemerlang...


P/S: kepada yang telah saya janji, berusaha bersungguh-sungguh untuk tuntut janji......... Study hard & smart......
.

Sunday, October 25, 2009

SSSHHHHHHH!!!!!!!

Saya dedikasikan ucapan SSSSHHHH.... saya kepada:

Boy Razif, Apiz Hadran, Kak Pah, Katek, Aus UMAG, Yob, Piyan, Eddy, Adam, Farahalina, Stoner, Mustakim dan kepada semua penyokong MANCHESTER UNITED.......

(-_-)!!!...

.

Friday, October 23, 2009

BLOGGERS GUBRA....

Selepas pulang dari Jumaat, saya cuba untuk buka blog. Alamak, tak boleh bukak, ada error. dengan pantas, saya bukak blog yang lain, pun tak boleh bukak. Dalam hati "janganla blog aku problem". Terus saya menghubungi rakn bloggers yang lain untuk mengetahui maklumat terkini. Mereka juga mengalami masalah yang sama. Bloggers Perjalanan pun menghubungi untuk bertanya masalah yang sama. Masalah ni satu dunia alami apabila saya memasuki ruangan Blogger Help. Ramai yang merungut tak boleh bukak blog. Ramai jugak yang mempunyai blog dalam dunia ni. Saya berbangga menjadi salah seorang daripadanya. Alhamdulillah, sebentar tadi blog dah ok. Saya cuma risaukan semua artikel yang telah saya post. Jenuh kalau semua hilang dan kena buat balik. Alahai bx-59cppw......

Monday, October 19, 2009

MENGIMBAU KENANGAN SILAM (MASA DIPLOMA)

Lagu ni pulak, bila saya dengar, terus jer teringat masa pengjian saya masa diploma dulu. Teringat balik muka kawan-kawan sepengajian...........


video
.

Sunday, October 18, 2009

BEHIND THE NAMES...

BMW - Brings Me Women
FIAT - Failure in Italian Automotive Technology
FORD - For Only Rough Drivers
HYUNDAI - Hope You Understand Nothing's Drivable And Inexpensive. ...
VOLVO - Very Odd Looking Vehicular Object
PORSCHE - Proof Of Rich Spoiled Children Having Everything
KIA - Kills In Accidents
OPEL - Old People Enjoying Life
TOYOTA - The One You Only Trust, Always
GOLF/GTI - Girls Only Love Fun / Get Them Inside

PROTON??????
.

Friday, October 16, 2009

MENGIMBAU KENANGAN SILAM (MASA SEKOLAH)

Lagu ini popular semasa saya di bangku sekolah menengah. Bila dengar lagu ni terus teringat masa saya Form 2. Hahaha....
video

Tuesday, October 6, 2009

JOM PANTUN....

Kepada semua bloggers yang ingin menyumbang dan menunjukkan bakat dalam BERPANTUN, sila klik comment pada post saya yang bertajuk SALAM!!!. Terutama kepada para peminat bola sepak. Pastikan pantun anda mengikut piawaian pantun sebenar...........

P/S: sila bg pantun yang betul-betul pantun, pantun 2 kerat tak diterima!!!

Monday, October 5, 2009

DILEMMA REMBANG WAKTU


Kalau pergi, KERJA + CUTI.............
Kalau tak pergi, KAWAN + PENGALAMAN.................
.

Sunday, October 4, 2009

SUDAH KETENTUAN....

Malam sabtu yang lepas, lebih kurang pukul 10.15 pm ketika berada di perkarangan rumah En. Hisyam, saya menerima satu panggilan dari seorang rakan karib sekolah dahulu, Nora a.k.a Noriza Shaari.

"Salam sir, nak bagitau pasal satu berita kurang baik pasal kawan kita seorang ni. Suami Azie dah meninggal"

Azie adalah sahabat sekelas saya yang pertama kahwin sesudah tamat persekolahan. Terdiam saya seketika lantas teringatkan 3 orang anak beliau yang masih kecil. Saya hampir terkeluar air mata. Setelah mendapat perkhabaran itu, saya dengan segera menghubungi rakan-rakan yang lain untuk makluman. Yang berada dekat kampung saya galakkan untuk ziarah. Kemudian setelah pukul 11.00 pm, saya menghubungi Azie a.k.a Azilah Bt Shaari. Dengan nada sedih dan esakan tangisan, saya cuba menenangkan beliau.

"Dah ajal Azie, nak buat macam mana. Nasib anak-anak hang lebih kurang sama ngan aku adik beradik. Yang pergi tetap pergi... hang ja yang kena redha"

Nasib anak-anaknya lebih kurang sama seperti saya. Kehilangan bapa ketika saya yang sulong berumur 4 tahun, adik lelaki saya 3 tahun, dan adik perempuan saya 1 tahun setengah. Sama seperti umur anak-anak Azie. Moga beliau tabah dan kuat menghadapi liku-liku hidup dalam membesarkan anak-anaknya. Yang masih hidup perlu meneruskan kehidupan.....

Semoga rohnya ditempatkan bersama orang-orang yang soleh dan dicucuri rahmat. Al-Fatihah......
.

SALAM!!!