Wednesday, December 30, 2009

UNTUNG SAMA-SAMA

KEPADA KAWAN-KAWAN YANG MENGENALI SAYA SAHAJA. NAK BAGI KAWAN-KAWAN MERASA UNTUNG SAMA-SAMA. LABUR RM 5K DAPAT RM 1.5K SETIAP BULAN SELAMA 5 BULAN, LABUR RM 10K, DAPAT RM 3K SETIAP BULAN SELAMA 5 BULAN, LABUR 15K DAPAT 4.5K SETIAP BULAN SELAMA 5 BULAN, LABUR 20K DAPAT 6K SETIAP BULAN SELAMA 5 BULAN.... ANDA TAHU SIAPA SAYA, ANDA TAHU ASAL SAYA, ANDA TAHU MANA NAK CARI SAYA. LEBIH UNTUNG DARI ASB. HUBUNGI SAYA JIKA BERMINAT..

Tuesday, December 29, 2009

UNO DI MANA-MANA...

Sebelum ini saya hanya pernah dengar UNO. Tapi tak pernah dan tak tahu main. Kali pertama saya main UNO adalah semasa saya membawa group untuk ke Gunung Kinabalu pada bulan Februari yang lepas. Itupun budak-budak yang nak naik tu ajar saya macam mana nak main. Selepas itu pulak, kali kedua saya main adalah semasa ke Langkawi baru-baru ini semasa mengikut TEAMTACT mengendalikan program di sana. Kat sana pulak Kak Sheila yang ajar. Di situlah bermulanya pemahaman saya tentang bagaimana nak bermain UNO ni. Bermula dari situ saya dah pandai nak main. Kelmarin, berbekalkan UNO H2O yang baru Shawn beli, semasa pergi dan balik dari Penang, saya, Shawn, dan Boxer akan pasti bermain UNO tatkala berhenti di R&R. Tak kira la kat mana pun. Kedai makan, pondok rehat, atas bonet kereta pun jadi.... sekarang dah jadi UNO DI MANA-MANA...

Di bawah saya post kan sedikit tentang sejarah dan maklumat mengenai UNO...


UNO CARDS GAME

Uno (pronounced /ˈuːno/) (Italian and Spanish for 'one') is a card game played with a specially printed deck. The game was originally developed in 1971 by Merle Robbins, whose son was a social Studies teacher at Reading Hilltop Elementary School in Reading, Ohio, a suburb of Cincinnati. It is now a Mattel product. The game's general principles put it into the Crazy Eights family of card games.

The game's slogans have included "The Colored Card Game", "You know" and "You get one, you get Uno".

Official Rules
The deck consists of cards of 4 colors: red, green, blue, and yellow. The ranks in each color are 0-9. There are 3 "action" cards in each color, labeled "skip", "draw two", and "reverse". There are also special black action cards, "wild" and "wild draw four". There are two copies of each colored regular and action card, except for the zero card, which only have one per suit. There are four "wild" and "wild draw four" cards each, producing a total of 108 cards. In older versions, only the 6 is underlined to distinguish it from the 9, which is not marked; newer versions have both the 6 and the 9 underlined to further distinguish the two ranks.

Before playing, a dealer must be selected. This is accomplished by drawing cards. The person with the card of the highest face value is the dealer. Only number cards are used for this purpose. Any other cards are then put back into the deck.

After the dealer has been selected, seven cards are dealt to each player, and the top card of the stock is exposed to start the discard pile. If the exposed card has a special ability, it is treated as if the dealer played that card, and the special effect occurs (i.e., skip, draw two, reverse, or wild). If the exposed card is a wild draw four, however, it is returned to the deck and the next card is exposed. Play begins with the person to the left of the dealer, i.e. clockwise.

At each turn, a player may play a card from their hand that matches either the color or rank (or both) of the top exposed card, or play a wild or wild draw four. If a player has no legal card to play, that player draws the top card of the stock, and may either play it or place it in their hand. If a player decides not to place a card and draws instead there is no penalty. After playing a single card or drawing, the next player clockwise takes a turn, or counter-clockwise when a reverse is in effect. If the stock is emptied, the discard pile is shuffled and turned over to replenish the stock.

When a player plays down to only one card, that player is required to say "uno" to warn other players. The hand is over when one player has discarded all of their cards.

After a player plays all their cards, the other players count the number of points pertaining to the values of the cards in their hands. Number cards are face value, colored special cards worth twenty, and wilds worth fifty. The first player to go out receives points for the cards left in his/her opponents' hands. The first person to reach a certain point value (officially 500) wins.

Action cards
-Draw Two
-----The next player must draw two cards and lose their turn.
-Skip
-----The next player must skip their turn.
-Reverse
-----The order of play is reversed from clockwise to counter-clockwise, or from counter-clockwise to clockwise. If the initial exposed card in the discard pile is reverse, then the dealer makes the first play, and play continues in a counter-clockwise direction.
If there are only two players, the Reverse card is treated as a Skip card:[2] the next player must skip their turn.
-Wild
-----The player playing it names a color, and the next legal play must be that color unless another wild is played.
-Wild Draw Four
-----Acts like a wild, but the next player must draw four cards and skip their turn. This card may only be played if the player holding it doesn't have any card matching the current color. See penalties for more information about this card.

The newer style English Uno action cards bear symbols which denote their action, except for the Wild cards which still bear the word "Wild." Before the design change, such cards in English versions of the game bear letters. Especially old English versions can be denoted by the absence of the white rim that surrounds the edge of most Uno cards. Other versions also use symbols and images in both old and new designs, especially those with Wild cards that do not bear the word "Wild." The Xbox 360 version of the game uses the new English style of the cards in gameplay. There are also language-free versions of the newer styles Uno action cards that do not bear the word "Wild" but have the same styling.

Penalties
From the official Uno rules:

* A player who forgets to say "uno" after his/her second-to-last card touches the discard pile, but remembers (and shouts "uno") before any other player challenges them, is safe and is not subject to the penalty. When another player calls out "uno", the player with one card must draw 2 cards.
* Players who make card-play suggestions to the other players must draw 2 cards from the draw pile.
* If a player plays a wrong card and it is noticed by any of the other players, he or she must take the card back and take 2 extra cards from the draw pile. Play continues with the next person in turn.
* If a Wild Draw Four card is played illegally (that is, if the player holds a matching color to one on the discard pile) and the person who plays it is challenged, the hand must first be shown to the player who has made the challenge. If the Wild Draw Four card has been played illegally, the offending player must draw 4 cards. If the card has been correctly played, the challenger must draw 2 cards in addition to the 4. The challenge can only be made by the player who is required to pick up the 4 cards after the Wild Draw Four card is laid.

Strategy
A basic strategy involves playing the legal card with the highest point value. This is a simple way to minimize points held in the hand at the end of the round, but fails to account for the utility of holding wilds and draw fours near the end of the game.

It is important to note that playing a 0 is more likely to prevent the color from changing than playing any other card of a given color.

Little has been published on the optimal strategy for the Uno game. Simulations of Uno games may shed some light on the matter, but the game solution is likely to be very complex. This is because attempts to reduce point count in the player's hands can be "read" by other players if too transparent. This information can be exploited by other players, and it follows that a mixed strategy may be more appropriate.

Some work has been done into the psychology of Uno as it relates to individual and group behavior[3]. Players may exhibit physical tells[4], in which a subtle, often repeated, visual cue inadvertently reveals their state of mind during a game. Alternatively, they may change their playing style; switching from an aggressive card-shedding strategy to a more subdued one, or vice versa.
.

Sunday, December 27, 2009

MANDI HUJAN DI ULU YAM

Sabtu lepas saya, CK, Abg. Malin, Kak Nurul, Maisarah, En. Hisyam, Kak Liza, Kamil, Kamelia, Kaisara dan Shawn telah sampai ke Ulu Yam untuk berpicnic di sana. Kat sana kami sempat menyediakan juadah BBQ. Kemudian bermandi-manda di sana. Lebih kurang pukul 3.00 petang, hujan mula turun. Oleh kerana tak banyak tempat yang berbumbung, kami terpaksa berbumbungkan langit. Maka ramai la antara kami yang menahan kesejukan dibawah titisan hujan yang turun. Setelah hujan berhenti, kami dengan pantas bersiap untuk pulang. Alhamdulillah semua selamat sampai ke rumah masing-masing.





.

KUALA TAHAN NASIONAL PARK

Dah lama saya teringin nak menjejakkan kaki ke Taman Negara, akhirnya sampai jugak hajat. Selepas program Team TACT bersama group DPLI UiTM yang lepas, saya ikut trip Pak Su Jan bersama keluarga dari Sungai Petani menghabiskan cuti sekolah anak-anaknya. Saya mula ikut semasa di bermalam di Janda Baik. Keesokan harinya kami bergerak ke Taman Negara Kuala Tahan, Pahang. Semasa di sana kami sempat membuat XPDC ke Gua Telinga. Dalam perjalanan pulang, kami singgah sebentar di perkampungan Orang Asli. Keesokannya pula kami trekking ke Canopy Walkway. Sampai jugak saya ke sana. Alhamdulillah....



Wednesday, December 23, 2009

Tuesday, December 22, 2009

DAH BERUBAH!!!

Semalam, sempena nak meraikan hari lahir adik saya Ipah yang ke 22 tahun, saya bersama CK membawanya ke Bukit Langat. Hajat dihati nak bagi dia tengok keindahan Bandaraya Kuala Lumpur pada waktu malam di Menara Look Out Point. Sampai kat tempat parking kat bawah, kami menjamu selera dulu. Dah siap makan, kami berjalan kaki ke atas untuk menuju ke Menara Look Out Point. Apabila dah hampir nak sampai, saya rasa pelik. Kawasan menara tersebut sudah diterangi cahaya lampu. Dari jauh nampak macam ada meja kerusi besi tersusun disekitar kawasan tapak menara. Kami teruskan perjalanan dan apabila sampai terkejut saya apabila menara dan kawasannya dah dijadikan restoran. Di tengah-tengah menara bahagian bawah siap ada macam mini bar lagi. Kerusi meja disusun sehingga ke tingkat atas menara tersebut.

Penghujung tahun lepas, saya pernah datang ke sini. Masa tu tempat tu memang "port ceria" untuk lepak sambil menikmati pemandangan indah Kuala Lumpur pada waktu malam dan menghirup udara yang segar dan nyaman. Tapi sekarang, kawasan itu terang-benderang, dialuni alunan muzik rancak, hilang nature feel yang ada kat situ. Tak salah ada pembangunan, tapi biarlah bertempat. Potong mood nak lepak kat situ. Kat bawah ada pusat tourism, tapi takkan dengan senang-lenang tempat tu dilepaskan? Bagi saya hilang tarikan Bukit Langat yang dulunya menara itu adalah tempat awam. Apa punya tur???
.

DENGAN 'KAKAK'



Sunday, December 20, 2009

DAH JUMPA!!!

Sebelum ni saya pernah berhajat untuk ke Port Dickson untuk mencari seorang kenalan yang pernah saya kenali pada tahun 1999 semasa menghadiri kursus PMR di UiTM Shah Alam anjuran PERKESO. Seingat saya kursus itu diadakan selama 5 hari. Sepanjang kursus tersebut kami, anak-anak PERKESO, diberikan taklimat dan ceramah cara-cara untuk menghadapi PMR.

Dalam masa yang sama, saya terpandang seorang budak perempuan tersenyum dari jauh. Bila ditenung lama, "DIA" mengalihkan pandangan. Kalau saya paling, "DIA" pulak yang tenung (Tersenyum seorang diri bila terkenang peristiwa ni). Satu hari, selepas tamat sesi ceramah, "DIA" datang berjumpa saya dan mengatakan ada "orang" yang ingin berkenalan dengan saya. Dia juga mengatakan "orang" itu mahukan biodata saya. (Time tu tgh famous main tukar biodata). Mengikut naluri saya "orang" itu adalah dirinya sendiri, tapi saya buat-buat percaya la. Pada malamnya saya balik ke kolej (Kolej Seroja seingat saya) dan terus mula mengarang biodata yang diminta.

Keesokkan harinya saya berjumpa dengannya dan menyerahkan biodata yang diminta. Tapi saya juga pandai auta mengatakan ada jugak "orang" yang nak berkenalan dengannya padahal orang itu adalah saya sendiri. Hahahaa... Biodata yang diminta pun dapat. Saya memberanikan diri bertanya siapakah orang yang meminta biodata saya tu? dan dengan perlahan "DIA" menjawab bahawa "orang" itu adalah dirinya sendiri. Senyum lebar la saya time tu.

Sedar tak sedar, dah sampai hari terakhir kursus. Berkemas untuk pulang. Sekarang ni yang saya ingat masa kursus tu cuma "DIA" dan budak yang kami semua panggil KEMANG. Sebab kepala dia tak pernah lekang ngan snow cap yang tertera tulisan "Teluk Kemang" sepanjang kursus tu.

Semasa hendak bergerak pulang, saya dan "DIA" sempat duduk bersama dan berbual untuk kali terakhir. Sempat saya mengambil alamat dan nombor telefon rumahnya. Selepas beberapa ketika, kami berpisah kerana menaiki bas yang berbeza. Saya ke Utara "DIA" ke Selatan (Port Dickson).

Selepas kursus tersebut saya masih lagi berhubung dengannya melalui utusan surat. Boleh kata tiap-tiap bulan sampai surat hinggalah sampai waktu "DIA" tukar sekolah ke Sekolah Sains Muar, Johor pada tahun 2000. Semakin lama semakin lambat dan akhirnya tiada surat yang sampai. "DIA" ada memberikan alamat emailnya, tapi malangnya time tu saya betul-betul buta IT. Hahaha... Surat-surat yang saya terima masih tersimpan sehingga sekarang. (Kenangan)

Semasa di UiTM Arau, saya mula celik IT dan menggunakan kesempatan yang ada seperti Friendster dan MySpace untuk mencari "DIA" tetapi gagal. Semasa di UiTM Shah Alam pulak, saya ada menceritakan perihal ini kepada sahabat saya Lan a.k.a. Perjalanan. Kami plan nak pergi mencarinya di PD sebab alamatnya saya masih ada. Tapi masa pulak yang menghalang untuk menjalankan misi mencari tersebut. Sehinggalah suatu ketika (sekarang), terdetik dihati untuk menaip namanya dalam Facebook. Tup, terus nama dan gambarnya terpapar di skrin. Teruja jugak bila dah jumpa. Bila diperhatikan gambarnya, memang sah "DIA" yang saya cari.

Niat saya mencari "DIA" bukan kerana apa, cuma atas dasar nak jumpa balik setelah 10 tahun. Saya juga mengklasifikasikan "DIA" sebagai PENPAL. Sekarang contact number dah dapat cuma belum ketemu saja lagi. Dia sekarang bertugas di Perak dan keluarganya telahpun berpindah di Seri Kembangan. Harap-harap dapatla berjumpa kelak.

"DIA" kini...

JUMPA JUGAK AKHIRNYA>>>>

P/S: Sekadar nak berkongsi cerita. Apa-apa pun CK tetap dihati...

TAMBAH LAGI...

Dah lama rasanya saya tidak membuat post baru. Banyak jugak cerita yang nak dikongsi. Tapi masa yang menjadi penghalang. Pada tanggal 13 Disember 2009 yang lepas, saya turun ke Ipoh untuk menghadiri majlis perkahwinan sahabat baik saya Ahmad Nor Izwan Bin Ahmad Daniel a.k.a. Yan Besaq dan pasangannya Nor Azian Bt Khalid a.k.a. Yan Kecik. Pasangan ini saya kenali sejak mula belajar di UiTM Arau lagi. Satu course. Alhamdulillah, pasangan ini selamat diijab kabulkan. Dalam masa yang sama, dapat la semula saya dan rakan-rakan yang lain berjumpa disana. Ala-ala mini gathering.




.

Tuesday, November 24, 2009

MOGA CEPAT SEMBUH

Tadi petang, saya, CK, Lan dan Diela pergi ke Selangor Medical Center melawat Lenny yang baru sahaja menjalani pembedahan lutut kirinya. Bila melihat keadaan beliau, teringat pulak masa saya check-in hospital aritu. hahaha...



p/s: Bersukan itu bagus, kena tahu cara betulnya. Tapi kalau dah sampai kena operation, susah nak aktif balik. Fikir-fikirkanlah. Babah doakan moga Lenny cepat sembuh....
.

Sunday, November 22, 2009

ZOOM MALAYSIA - MELAKA BANDARAYA BERSEJARAH

"Kepada sesiapa yang berminat untuk mengikuti lawatan ke Kuala Lumpur dan Melaka, sila hubungi Cikgu Anis Wedeeya. Bayaran sebanyak RM60.00 akan dikenakan" (1996 - Sekolah Kebangsaan Sungai Kepar)

Ketika itu, saya hanya dapat membaca iklan sahaja. Niat dihati memang teringin sangat nak pergi dan ikut rombongan sambil belajar itu. Tapi masa tu, keluarga saya tak berkemampuan. Duit belanja sekolah pun time tu 40 sen je. Bila kawan-kawan balik, depa cerita pengalaman yang best-best jer. Saya hanya mendengar menyimpan rasa cemburu di dalam hati.

Memang dah banyak tempat saya dah sampai, tapi tak semua tempat yang saya ingin pergi, saya sampai . Semalam, setelah 13 tahun perasaan cemburu disimpan, saya dah sampai ke Kota A'Famosa. Memang sebelum ni saya dah sampai Melaka, tapi bagi saya kalau tak sampai ke Kota A'Famosa belum cukup syarat sampai Melaka. Pelikkan saya ni. Hampir 4 jam saya habiskan masa dikawasan bandar tersebut. Terima kasih kepada CK kerana sudi temankan saya.

Semasa di sana sempat saya berjumpa dengan sahabat semasa belajar dulu, Rashid a.k.a. Acit Moody. Terkejut saya bila melihatkan isterinya hanya menunggu masa melahirkan anak sulung mereka. Banyak juga cerita yang diborakkan. Lebih kurang pukul 5.30 petang, saya dan CK bertolak balik menuju ke Shah Alam.

*Memang rasa excited masa nak pergi tu......hahahaha.....
.

Tuesday, November 17, 2009

SKEAPING......

Dua hari lepas balik dari Langkawi, saya, Shawn, Boxer dan Abey ke Latto Charok Janda Baik. Ada group buat 'basic survival cooking' dari Standard Chartered Bank. Participant tak ramai cuma 23 orang jer, tapi saya bagitau diorang "You should be proud. Why? Becoz not everyone willing to learn about survival". Kene pulak dalam group tu ada yang tak paham bahasa Melayu, tu yang kena skeaping skit.
Masa bagi intro kat bawah ok lagi, bila dah kat atas, masa bagi penerangan tentang survival, rasanya banyak benda saya ulang 2 3 kali gak. Bukan apa, cuma kita ni lidah belacan, depa lidah spagheti. Bab skeaping ni tak la fasih sangat, tapi dah kata produk UiTM, kena la ada ciri-ciri produk UiTM. Harap depa paham la apa yang saya cakap.

Yang penting basic survival diorang dah tahu. Walaupun tak semua berjaya siap masak, namun masih ada kumpulan yang menunjukkan hasil yang boleh dibanggakan. Ada yang improvise bahan dalam hutan, ada yang berjaya masak nasi dalam buluh (well done pulak tu), ada yang masak nasi sardin (nampak sedap) dan ada yang sungguh-sungguh hidupkan api (walaupun sampai masa dah nak tamat api tak nyala).

Mungkin ada yang terasa susah sebab hujan turun, tapi feedback yang kami dapat mereka rasa seronok dan lebih adventure. Kira ok la tu. Masa nak trekking balik, semua pakat menggelungsur sebab trek dah jadi licin. tapi Alhamdulillah, semua selamat sampai kat bawah.


p/s: memang nak eja "SKEAPING"...
.

Tuesday, November 3, 2009

Monday, November 2, 2009

CONGRATES CK...

Pada tanggal 31 Oktober 2009, saya buat kali keduanya bertandang ke UNISEL di Bestari Jaya a.k.a. Batang Berjuntai. Kali pertama adalah pada awal tahun dulu semasa nak bagi briefing untuk group ke Gunung Kinabalu. Kali ini saya pergi sebagai cameraman tak terlatih sempena Istiadat Konvokesyen UNISEL yang ke-4. Kali ini CK yang konvo. Tahniah diucapkan kepada CK dan beberapa rakannya yang saya kenali...


Tuesday, October 27, 2009

FINAL DOLU-DOLU...

Sekarang musim peperiksaan @ final exam dah bermula di UiTM. Melihat rakan serumah yang semuanya masih menuntut di UiTM sedang sibuk, tekun dan rajin mengulangkaji @ study untuk menghadapi paper-paper yang bakal diambil, terngat saya ketika masih belajar dulu. Yang paling tidak boleh dilupakan adalah ketika saya mengambil diploma di UiTM Arau. Setiap kali tiba final exam, saya dan rakan sebilik tak keluar bilik, study, kecuali pada waktu petang. Tu pun pukul 5.30 pm untuk pergi beriadah. Itu wajib. Malam pula, siap-siap beli stok instant coffee sekali bancuh 2 - 3 paket. Nak tahan mengantuk punya pasal. Kalau lapar, dah standby stok mee segera. Semua perisa ada. Bilik penuh bersepah dengan past year question dan nota-nota rujukan dan hafalan. Dah macam kapal pecah. Yang peliknya keadaan tu jadi bila lagi sehari dua sebelum paper. Biasala last minit. Nak study awal-awal, jenis otak tak ingat. Hahaha...

Bila dah abis paper jer, semua pakat merdeka. Lepas la beban untuk satu semester. Untuk semester depan belum pikir lagi. Bila result dah keluar, dalam hati dok terpikir. "Aku boleh buat lebih baik lagi kalau aku study awal-awal. Sem depan aku akan berusaha bersungguh-sungguh". Ayat tu keluar bila dapat result jer. Bila masuk sem baru, sama ja masam sem lepas, study last minit. Tapi bukan sebarang study. Alhamdulillah, semua subjek yang diambil saya lulus dan tak pernah repeat sampai la saya abis degree. Cuma tak cukup cemerlang untuk jadi yang tercermerlang. Kepada adik-adik, rakan-rakan, sahabat-sahabat, kenalan-kenalan dan semua yang bakal menghadapi final exam, semoga berjaya dengan cemerlang. Ingat ayah ibu di kampung @ bandar. Mereka menaruh harapan yang tinggi kepada kita untuk menjadi insan yang cemerlang...


P/S: kepada yang telah saya janji, berusaha bersungguh-sungguh untuk tuntut janji......... Study hard & smart......
.

Sunday, October 25, 2009

SSSHHHHHHH!!!!!!!

Saya dedikasikan ucapan SSSSHHHH.... saya kepada:

Boy Razif, Apiz Hadran, Kak Pah, Katek, Aus UMAG, Yob, Piyan, Eddy, Adam, Farahalina, Stoner, Mustakim dan kepada semua penyokong MANCHESTER UNITED.......

(-_-)!!!...

.

Friday, October 23, 2009

BLOGGERS GUBRA....

Selepas pulang dari Jumaat, saya cuba untuk buka blog. Alamak, tak boleh bukak, ada error. dengan pantas, saya bukak blog yang lain, pun tak boleh bukak. Dalam hati "janganla blog aku problem". Terus saya menghubungi rakn bloggers yang lain untuk mengetahui maklumat terkini. Mereka juga mengalami masalah yang sama. Bloggers Perjalanan pun menghubungi untuk bertanya masalah yang sama. Masalah ni satu dunia alami apabila saya memasuki ruangan Blogger Help. Ramai yang merungut tak boleh bukak blog. Ramai jugak yang mempunyai blog dalam dunia ni. Saya berbangga menjadi salah seorang daripadanya. Alhamdulillah, sebentar tadi blog dah ok. Saya cuma risaukan semua artikel yang telah saya post. Jenuh kalau semua hilang dan kena buat balik. Alahai bx-59cppw......

Monday, October 19, 2009

MENGIMBAU KENANGAN SILAM (MASA DIPLOMA)

Lagu ni pulak, bila saya dengar, terus jer teringat masa pengjian saya masa diploma dulu. Teringat balik muka kawan-kawan sepengajian...........


video
.

Sunday, October 18, 2009

BEHIND THE NAMES...

BMW - Brings Me Women
FIAT - Failure in Italian Automotive Technology
FORD - For Only Rough Drivers
HYUNDAI - Hope You Understand Nothing's Drivable And Inexpensive. ...
VOLVO - Very Odd Looking Vehicular Object
PORSCHE - Proof Of Rich Spoiled Children Having Everything
KIA - Kills In Accidents
OPEL - Old People Enjoying Life
TOYOTA - The One You Only Trust, Always
GOLF/GTI - Girls Only Love Fun / Get Them Inside

PROTON??????
.

Friday, October 16, 2009

MENGIMBAU KENANGAN SILAM (MASA SEKOLAH)

Lagu ini popular semasa saya di bangku sekolah menengah. Bila dengar lagu ni terus teringat masa saya Form 2. Hahaha....
video

Tuesday, October 6, 2009

JOM PANTUN....

Kepada semua bloggers yang ingin menyumbang dan menunjukkan bakat dalam BERPANTUN, sila klik comment pada post saya yang bertajuk SALAM!!!. Terutama kepada para peminat bola sepak. Pastikan pantun anda mengikut piawaian pantun sebenar...........

P/S: sila bg pantun yang betul-betul pantun, pantun 2 kerat tak diterima!!!

Monday, October 5, 2009

DILEMMA REMBANG WAKTU


Kalau pergi, KERJA + CUTI.............
Kalau tak pergi, KAWAN + PENGALAMAN.................
.

Sunday, October 4, 2009

SUDAH KETENTUAN....

Malam sabtu yang lepas, lebih kurang pukul 10.15 pm ketika berada di perkarangan rumah En. Hisyam, saya menerima satu panggilan dari seorang rakan karib sekolah dahulu, Nora a.k.a Noriza Shaari.

"Salam sir, nak bagitau pasal satu berita kurang baik pasal kawan kita seorang ni. Suami Azie dah meninggal"

Azie adalah sahabat sekelas saya yang pertama kahwin sesudah tamat persekolahan. Terdiam saya seketika lantas teringatkan 3 orang anak beliau yang masih kecil. Saya hampir terkeluar air mata. Setelah mendapat perkhabaran itu, saya dengan segera menghubungi rakan-rakan yang lain untuk makluman. Yang berada dekat kampung saya galakkan untuk ziarah. Kemudian setelah pukul 11.00 pm, saya menghubungi Azie a.k.a Azilah Bt Shaari. Dengan nada sedih dan esakan tangisan, saya cuba menenangkan beliau.

"Dah ajal Azie, nak buat macam mana. Nasib anak-anak hang lebih kurang sama ngan aku adik beradik. Yang pergi tetap pergi... hang ja yang kena redha"

Nasib anak-anaknya lebih kurang sama seperti saya. Kehilangan bapa ketika saya yang sulong berumur 4 tahun, adik lelaki saya 3 tahun, dan adik perempuan saya 1 tahun setengah. Sama seperti umur anak-anak Azie. Moga beliau tabah dan kuat menghadapi liku-liku hidup dalam membesarkan anak-anaknya. Yang masih hidup perlu meneruskan kehidupan.....

Semoga rohnya ditempatkan bersama orang-orang yang soleh dan dicucuri rahmat. Al-Fatihah......
.

SALAM!!!

Monday, September 28, 2009

KU JEJAKI JUA....("_")

Hari Ahad yang lalu dapat juga aku jejakkan kaki ini ke tempat yang aku teringin pergi sebelum ini. Mungkin ada yang kata aku ni pelik sikit. Time orang tengah dok dalam mood raya, aku pi tempat-tempat yang macam ni. Tapi aku tak kesah pun. Terima kasih kepada CK kerana sudi teman. Sampai jugak aku. Yessss.......



.

Sunday, September 27, 2009

KOMENG

Setelah hampir 8 tahun tidak bersua muka, bermulanya tamat sekolah menengah tingkatan 5, 2001, sampai la sekarang, 2009, baru dapat bersua semula. Komeng bukan nama sebenar yang nama sebenarnya Izruf Qabil.

Mula kenal masa dia masuk form 4. Pandai dia ni, tapi biasa la budak muda. Ada yang kurangnya. Perangai tak pernah berubah, dari dulu sampai sekarang. Kami tak bersua kerana selepas habis tingkatan 5, dia menyambung pelajaran di Russia dalam bidang kedoktoran. Dulu saya pun berangan nak jadi doctor, tapi tak kesampaian.

Takpalah ada wakil batch kami jadi doctor. Dua malam sebelum raya, sempat kami lepak minum bersama sambil menyingkap kembali kenangan lama. Geli hati pun ada. Lepas ni kalau sakit masuk hospital boleh la request Dr. Komeng…..
.

Friday, September 25, 2009

TOK KI BERCERITA...

Pada hari raya yang keempat, selepas berkunjung ke rumah rakan saya di Kuala Kangsar, kami singgah sebentar ke rumah rakan kepada rakan kami di Trong. Mula-mula sampai, agak berat mulut nak bersembang. Bapa rakan kepada rakan kami ini memulakan cerita mengenai status kesihatan beliau. Kemudian bercerita mengenai pengalaman hidup. Dalam sambil bercerita saya mencelah. “pak cik service ke dulu?” beliau menjawab “saya pernah berkhidmat dengan British dulu. Zaman perang semasa penjajahan Jepun pun saya pernah berkhidmat”. Bermulalah titik perbualan antara saya dan Pak Jaafar atau lebih dikenali dengan panggilan Tok Ki. Pelbagai cerita semasa perang diceritakan.Sambil berbual saya terpandang tulisan di dada bajunya yang tertulis “SURVIVAL IS A DYING ART”. Saya memberanikan diri bertanya apa maksud tulisan itu. Rupa-rupanya dia salah seorang instruktur yang kerap mengadakan program survival di Taiping. Antara peserta yang pernah dibawa adalah dari luar Negara antaranya Rusia, Republic Cech, Korea Selatan, Australia, US, Britain dan ramai lagi. Saya menyatakan bahawa kami mungkin mempunyai persamaan kerana terlibat dan minat dalam bidang yang sama. Beliau juga tidak lokek dengan ilmu yang ada dan beliau juga turut memberi beberapa petua antaranya petua sesat dalam hutan, petua mengendalikan group yang besar, petua jadi lead trekking, dan yang paling menarik petua memegang pokok bertam tanpa melukakan tangan. Sedar tak sedar hanya saya seorang sahaja yang dok melayan Tok Ki. Rakan saya yang lain dah geleng kepala kerana melihat teletah kami yang bercerita sehingga tidak sedar orang keluar masuk dan masa dah semakin lewat. Hampir pukul 5.30 petang kami mengundurkan diri. Bagi saya agak beruntung juga beraya ke sana kerana selain atas dasar ziarah, saya juga mendapat ilmu baru dan dapat mendengar pengalaman orang lama. Sebenarnya, semasa kami nak balik baru tahu nama masing-masing. Sembang dulu baru kenal……..

Thursday, September 24, 2009

BLOGGERS BERAYA

Hari raya tahun ini agak istimewa bagi saya kerana kunjungan bloggers ke teratak kecil saya di kampung. Kedatangan rakan bloggers dari KL agak istimewa.
Selain itu juga saya berkunjung ke rumah rakan sekolah dan berjumpa dengan bloggers yang dulunya pernah menjadi teman sepermainan. Beliau dulu saya panggil Amy Mastura kerana semasa kecik mukanya mirip Amy Mastura. Dia ni adik kepada rakan sekelas saya Nabila Akbal yang dulu keluarganya tinggal berhadapan dengan rumah saya. Dulu kecik jer nampak, sekarang dah besar. Sempat berbual cerita tatkala kecil bermain bersama.

Jutaan terima kasih tak terhingga kepada Hakikat Rimba, Perjalanan dan Andai Ku Tahu, dan tak lupa juga kepada Dunia Maya dan Fantasiku. Selamat Hari Raya Aidil Fitri, Maaf Zahir Batin……
.

Sunday, September 20, 2009

ZIARAH

Tahun ini tahun ketiga kami tak dapat berkumpul 4 beranak meraikan Aidil Fitri. Adik saya Rizuan Foo tidak dapat pulang ke kampung kerana tak dapat cuti. Cuma tinggal adik perempuan saya dan mak.


Hari raya pertama seperti biasa sebelum pergi ke masjid untuk menunaikan Solat Sunat Hari Raya, saya akan bersalaman dengan Mak, memohon ampun dan maaf.


"Mak, abang mintak maaf, dari ujung rambut sampai ujung kaki, halalkan makan minum abang selama ini, selamat hari raya mak...."

Selepas solat, seperti rutin setiap kali raya, konvoi ramai-ramai. Geng-geng PMC Power berkunjung dari rumah ke rumah. Tengah hari dah settle. Petang pulak saya, mak, adik dan sepupu pergi menziarahi kubur sanak-saudara. Tambahan pula, sepupu saya baru sahaja kehilangan ibunda tercinta dan tahun ini adalah tahun pertama mereka meraikan raya tanpanya. Terasa sebak di dada.






.