Thursday, August 12, 2010

SAYANG

Pada suatu hari di sekolah, seorang murid bertanya pada gurunya. Ketika itu guru tersebut sedang mengajar mengenai kasih sayang.

Pelajar : Cikgu, macam mana kita nak pilih seseorang yang terbaik sebagai orang yang paling kita sayang? macam mana kasih sayang itu nak berkekalan?

Cikgu : Ok, kamu ikut apa yang saya suruh. Kamu pergi ke padang, kamu berjalan di atas rumput sambil memandang rumput di depan kamu. Pilih rumput yang PALING cantik tanpa kamu menoleh ke belakang lagi walaupun sekali. Dah petik rumput yang PALING cantik, kamu bawa ke kelas.


Apabila pelajar tersebut pulang ke kelas, tiada sehelai rumput pun di tangannya. Cikgu bertanya mengapa tiada rumput yang dipilih?


Pelajar : Tadi masa saya berjalan, saya carilah rumput yang PALING cantik. Memang ada banyak rumput yang cantik tapi cikgu kata petik yang PALING cantik, maka saya terus berjalan ke depan sambil mencari yang PALING cantiktanpa menoleh ke belakang lagi. Tapi sampai di penghujung padang, saya tak jumpa pun yang PALING cantik. Mungkin ada diantara yang di belakang saya tadi rumput yang PALING cantik tapi dah Cikgu cakap tak boleh menoleh ke belakang semua, jadi tiadalah rumput yang saya boleh petik.

Cikgu : Ya, itulah jawapannya. Maknanya, apabila kita telah berjumpa dengan seseorang yang kita sayang, janganlah kita mencari yang lebih baik dari itu. Kita patut hargai orang yang berada di depan kita sebaik-baiknya. Jangan kita menoleh ke belakang lagi kerana yang berlaku tetap dah berlaku. Semoga yang berlalu tidak berulang lagi. Dan ingatlah orang yang PALING kita sayang itulah yang PALING cantik dan PALING baik. Walaupun diikutkan banyak lagi yang cantik dan baik seperti rumput itu.........


(Hasil nukilan: Nor Suhana Musa)

p/s: Buat insan tersayang, CK...

1 comment:

JanuskieZ said...

Hi... Looking ways to market your blog? try this: http://bit.ly/instantvisitors