Saturday, October 23, 2010

APA HUKUMNYA???

Telah beberapa kali saya terdengar dari corong radio ada pemanggil yang membuat aduan mengenai ibu bapa mereka. Ada yang mengatakan ibunya berat sebelah dan pilih kasih. Ada pula yang mengatakan orang tua mereka tiada hak dalam menentukan hala tuju hidup anak-anaknya. Kekadang saya terfikir, adakah mereka ini layak untuk mempertikaikan hak ibu bapa mereka sendiri? Mereka ini tak pikir ker apa yang telah mak bapak depa buat untuk depa selama ni? Ada tak depa pikiaq yang depa hidup senang lenang ni disebabkan mak bapak depa? Ada dak depa pikiaq yang depa hidup kat dunia ni sebab mak bapak depa yang bagi makan pakai depa sejak depa kecik lagi?
.
Saya kadang-kadang rasa panas ja telinga bila dengar ada yang dok bg komen pasal mak bapak depa kat radio. Tak pikiaq ka kalau apa yang depa cakap tu mak bapak depa dengaq. Kompom hancur luluh hati depa. Kalau depan saya ada orang cakap macam tu, kompon ada yang dapat "COP". Free-free ja dapat dosa anak derhaka. Mungkin juga la ni dah ramai nak jadi "Si Tanggang Moden"...
.
Ada pulak yang sanggup pi "Lempaq" mak bapak kat merata-rata dan rumah orang tua. Pastu dibiarkan begitu sahaja. Cuma bagi duit untuk pengurusan. Tu pun kalau ada yang bagi. Ada pulak duit pencen dikebas oleh anak-anak. Padahal itu ja yang ada untuk mereka sara diri sendiri. Memang tak patut.
.
Depa ni time dok ada, dibuang, dihina dan dicerca, esok bila dah tak dak meraung teriak bagai nak gila. Baik tak payah.
.
Kepada yang masih ada ibu dan bapa, hargailah mereka sebaik-baiknya. Ingat balik bagaimana meraka memelihara dan membesarkan kita.
.
Saya sayang mak saya....
.

1 comment:

hijau bumi Tuhan... said...

xpa, Tuhan tu adil...nti anak2 depa pulak buat kt depa mcm tu bila dh tua...bru pdn muka depa...