Monday, November 10, 2008

K.K.R.T.D. KA MACAM TUH?

Benda alah apa tu? Cuba teka...Kluenyer...

Ada port hisap rokok...
Boleh pesan kat Kem Komandan tolong belikan rokok…
Ketua Jurulatih dah macam Ketua Juruletih…
30 peserta 3 jurulatih…
Peralatan serba kekurangan…
Masa program boleh pakai seluar Jeans....

Pergi trekking pakai Crocs (padahal kena pakai kasut)...
Makan pakai catering…
Tak dak khemah pusat…
Centry tak payah password….
Masuk hutan tak perlu parang…
Khemah penempatan semata-mata…
Dok selalu mention nama “orang” tu saja… (macam “orang” tu saja master rekreasi dalam Malaysia)
Baju dok mengelebeh keluar (tak tuck-in)....

Slot main passing-passing…
Nak kata tak pandai, pernah jadi INSTRUKTUR sesebuah persatuan…
Bila suruh buat aktiviti, “aku pening la, kau jelah yang buat”, alasan…
Time Ice Breaking, terkinja-kinja nak buat, bila dah nak buat, lupa pulak apa nak buat…
Kata orang gunung, pasal tali pun tak tau…
Bila bagi fly sheet suruh buat stretcher, boleh pulak kata, “mana boleh buat, tali tak dak”…





Kalau macam ni lah perangai dan sikap segelintir penggiat rekreasi, main tangkap muat saja, lama-lama rekreasi boleh mati. Mungkin tidak pernah kenang kesungguhan peserta untuk mencari ilmu, sanggup datang dari jauh, sanggup tinggal tanggungjawab, sebab apa? Sebab minat rekreasi. Tapi organizer pulak macam P@#$*k. pikir penuh poket sendiri. Dah la dari badan kerajaan. Mungkin tak pernah ambil iktibar dari kes-kes yang sangkut dengan BPR. Takkan nak kena kantoi dulu baru nak sedar. Apa yang sipolan belajar masa berpersatuan dulu? Takkan begitu mudah melupakan? Sia-sia guru memberi ilmu dan tunjuk ajar. Mungkin benak hati sangat kut?

Bagi yang lain sahabat tetap sahabat, keluarga tetap keluarga, tak pernah pudar, kami membantu apa yang mampu. Namun sedih dan kecewa tetap menyelubungi...

* Bagi yang masih belajar dan berpesatuan, gunalah masa ini untuk menuntut sebanyak mungkin ilmu yang ada. Semuanya akan berguna dimasa kelak. Generasi muda sekarang adalah pemimpin dalam pelbagai bidang pada masa hadapan. Beri ilmu yang betul, biar berkat ke akhir zaman....
.
.

4 comments:

HiCMat said...

Sungguh 'dalam' tulisan kali ini. Perlu 'diselam'. Kalau silap haribulan boleh 'tenggelam'.

FoO dA fIrSt#1 said...

Bos a.k.a. HCM...

Terima kasih kerana sering memperingati. Coretan kali ini untuk iktibar dan dikongsi.
Cerita masih ditapis, tak semua dicoret.

Terima kasih Bos.

teamtact said...

yaser.....

depa dah standby instructor baguih punya utk hang punya K.K.R.T.T....
abih la hang.....

Rindu Alam Indah said...

mana ni..?
aku nk nk p la..
nk jd peserta..
hahaha..
best oo...
bleh jd supplier besar..