Wednesday, August 26, 2009

PADAH TAK PAKAI YANG DISEDIA....

Baru sebentar tadi saya dipanggil oleh Abg. Rosli, opis mate saya.

"Sir, kejap. Hang tengok tu, ada accident. Mati aku rasa..."

La, ingatkan kenapa. Rupanya nak tunjuk accident betu-betul depan opis kami, kat dalam highway federal. Saya dengan pantas, masuk bilik dan mengambil kamera Nikon Coolpix P80 dan terus zoom in kepada mangsa yang terbujur kaku di atas permukaan jalan raya. Tak sampai 5 minit, keadaan ditempat kejadian menjadi begitu sesak. Itulah tabiat rakyat Malaysia, bila ada accident semua pakat nak tengok, bukan nak tolong. Lepas tu bikin jem tak pasal-pasal.


Saya mula terpikir, macam mana la waris nak claim kalau kes masuk court. Mana taknya, mangsa naik motor, tapi accident kat jalan raya utama. Padahal ada jer 'Laluan Khas Motosikal'. Kenapa tak guna? Sebab tak boleh nak laju? Sebab nak cepat? Last-last nyawa sendiri yang melayang. Berbaloi ke? Bukan niat untuk menyalahkan mangsa walaupun mangsa sebenarnya salah, tapi kita kena la pakai apa yang telah disediakan. Ada sebab-musabab semua tu. Memang tak dinafikan, kat laluan motosikal pun ada juga kemalangan tapi peratus kehilangan nyawa terlalu kecil kalau nak dibandingkan atas jalan raya utama. Tambahan pula sekarang dah dekat dengan musim perayaan. Alamat meningkat lagi la kes-kes kemalangan sekiranya ciri-ciri keselamatan tidak diambil kira semasa memandu atau menunggang.



"Pandu, tunggang dan jalan dengan selamat. Anda Mampu Mengubahnya...."
.

2 comments:

perjalanan... said...

masyallah...aku pun pernah alami keadaan ni dulu kt area yg sama ni, tp bkn sbagai mangsa la...masa tu mngsa baru je xcident...polis n ambulans pun x smpai lg...apa lg, jadik polis trffic la aku tgh2 jln, dok sruh keta sume ke tepi...

nota: masa tu aku pun bwk moto kt laluan keta...skrg dh insaf dh, x buat lg,huhu...;p


salam perjalanan...

HiCMat said...

Berhati-hati di jalan raya. Bertimbangrasa. Amalan hidup kita.